NÄYTTELY: VANHAN RAATIHUONEEN GALLERIA, TURKU 10.1 - 9.2.2014

Esillä 22 alumiinille painettua teosta / 22 prints on aluminum are shown - photo: Timo Mäkipää

Vesa Loikas esittää:

Improvisaatioita Alumiinilla – Elävänä Nykissä

 

Valokuvien aihemaailmassa yhdistyvät nykytanssi ja New York Cityn kaupunkimiljöö. Kantavana ideana on, että kuvat ovat improvisoituja ja hetkessä kiinni. Vedokset on painettu harjattuun alumiiniin. Alumiinipinta syttyy elämään valon osuessa pintaan heijastaen ympäröivää maailmaa, silloin itse valokuva kuvastaa myös katsojaa ja hänen näkökulmaansa maailmaan. Tällä tavoin valokuvasta tulee osa tilaa, eikä vain irrallinen objekti seinällä. Näyttelyn kuvat ovat installaatioita, jotka taltioivat suurkaupungin hektisyyttä, sekä ihmisen reaktioita ympäristöönsä. Ripustuksen tarkoitus on rinnastaa kuvia toisiinsa, jotta katsoja voi tutkia ihmistä, arkkitehtuuria, seinää, katua jne. kompositiona ja löytää niistä erilaisia yhtymäkohtia. Katsoja luo tilanteesta oman improvisoidun ajatuksensa ja päätelmänsä, 'oman hetkensä'.

-       ”Tarkoituksenani on ollut hetken vangitseminen, sen tiivistäminen ja esittäminen alumiiniin painetulla kuvalla. Annan katsojalle oman hetken tutkia asetelmaa, huomata heijastukset, hengähtää ja sitten luoda mielleyhtymiä ja rinnastuksia”, selventää Loikas.

Loikas kuvasi tanssin hetkiä, joista tuli kaksiulotteisia kompositioita, eräänlaisia patsaita eri miljöissä. Se, että tanssiva ihminen, ihmispatsas, ja tausta sekoittuvat toisiinsa on hänen mielestään yksi kuvien kiehtovin ominaisuus. Toisaalta häntä kiehtoo se, miten ympäristö ja arkkitehtuuri vaikuttavat ihmisen aisteihin ja tämän käyttäytymiseen. Kuvat syntyivät Varsinais-Suomen taidetoimikunnan ja Läntisen tanssin aluekeskuksen residenssijaksolla New Yorkissa maaliskuussa 2013.

-       Yhteistyöstä paikallisten nykytanssijoiden kanssa Loikas sanoo: ”Se oli kuin jazzia ja vuorovaikutusta, jossa keskusteltiin enemmin liikkeellä ja kehon kielellä kuin älyllä ja sanoilla. Löysimme hyvän svengin, mikä näkyy onnistuneena lopputuloksena ja ajattomina hetkinä.”

Vesa Loikas on turkulainen valokuvaaja, graafinen suunnittelija ja arkkitehti. Luonto, miljöö ja arkkitehtuuri sekä ihmiset omissa ympäristöissään ovat hänen rakkaimmat aiheet valokuvissa ja taidetulosteissa. Hänen valokuviaan on julkaistu monissa kirjoissa ja lehdissä. Loikas on opiskellut ja työskennellyt sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Hän aloitti arkkitehtuurikoulun Teksasissa vuonna 1989 ja valmistui Louisianassa vuonna 1995. Sen jälkeen hän oli kuusi vuotta arkkitehdin töissä Minneapoliksessa Minnesotassa. Suomeen Loikas on muuttanut takaisin vuonna 2001.

 

Lue AAMUSET haastattelu 9.1.2014